Ako na materskej nezabudnúť cudzí jazyk

Nielen mamičky na materskej, ale ktokoľvek, kto na nejaký čas vypadne z aktívneho používania cudzieho jazyka, to veľmi dobre pozná. Už niekoľko týždňov bez kontaktu s jazykom znamená zhoršenie konverzačných zručností a výpadky v slovnej zásobe. Ak sa z týždňov stanú mesiace či roky strávené napríklad starostlivosťou o dieťa, vaše znalosti, ktoré ste namáhavo nadobudli, sa môžu prepadnúť pod bod mrazu. Jednoducho ako sa v angličtine hovorí: „If you don’t use it, you lose it.“

Otázku, ako nezabudnúť svoj cudzí jazyk riešim, odkedy som nastúpila na „materskú“. Predtým som angličtinu používala v práci denne, a aj bez väčšej námahy som tak udržiavala svoje jazykové schopnosti na slušnej úrovni. A tak som začala premýšľať, ako to zvládnuť aj v čase, keď celú moju pozornosť zamestnáva malé bábätko. Hľadala som spôsoby, ako zahrnúť cudzí jazyk do rutiny nášho bežného dňa. Tu je pár mojich osvedčených a aj zatiaľ nevyskúšaných tipov, ktoré vás možno inšpirujú. 


Televízne programy v angličtine. Ak máte možnosť sledovať spravodajské alebo publicistické programy v cudzom jazyku, určite to využite. Veľkou výhodou je, že ich v podstate ani nemusíte pozerať, je to výborný „podmaz“ aj pri varení alebo umývaní podlahy. Keď však už začalo byť moje dieťatko aktívnejšie, snažila som sa televíziu počas dňa vypínať. Teraz spolu občas pozeráme rozprávky, tiež v angličtine.

Filmy a seriály v pôvodnom znení. S titulkami aj bez. Ak to zvyšok rodiny akceptuje, skúste využiť večerné sledovanie televízie okrem oddychu aj na učenie. Väčšina programov ponúka možnosť sledovať film v pôvodnom znení. Ak si zapnete titulky, viac vnímate slovnú zásobu. Pri sledovaní filmov bez titulkov zasa trénujete porozumenie hovorenému jazyku.

Podcasty. Na učenie jazyka sú podcasty jednoducho skvelé. Začala som s nimi už v „kočíkovacom“ období - vybrala som si svoj obľúbený podcast, dala slúchadlá do uší a prešla tak po meste každý deň celé kilometre. Nedávajte si však zvuk príliš nahlas, aby ste počuli, čo sa deje na ulici. Dnes počúvam podcasty väčšinou pri dlhšej ceste autom.

Čítajte. V podstate čokoľvek v cudzom jazyku. Vytvorte si návyk, každý deň, aj viackrát denne, prečítať si niečo v cudzom jazyku. Najlepšie je nájsť si zahraničné stránky alebo blogy z oblasti, ktorá vás naozaj zaujíma, a o ktorej si čítate bežne aj v slovenčine. Nezáleží na tom, či je to varenie alebo osobný rozvoj, dôležité je, aby išlo z pohľadu jazyka o kvalitný zdroj. Nie všetky blogy sú písané angličtinou, akou by ste aj chceli rozprávať. „Lajknite“ si stránky na Facebooku, ktoré vás zaujímajú, mnohé kvalitné weby umožňujú nechať si zasielať newsletter na váš email. Aj tak si môžete vytvoriť návyk pravidelného čítania. Mne funguje zvyk prečítať si ráno správy nielen v slovenčine, ale aj v aplikácii BBC News. 

Cudzojazyčná literatúra. Vynikajúca možnosť. Ale asi nie všetky pre mamy. Minimálne ja som zatiaľ neprišla na to, ako sa dajú na materskej čítať knihy. Ak máte kľudnejšie dieťa alebo ste majster v time manažmente, knihy určite nevynechajte. Učíte sa tak slovnú zásobu prirodzene, v kontexte, čo je najlepší spôsob, ako ju vedieť správne používať.

Youtube. Nekonečný zdroj materiálov na učenie jazyka, ktoré vás budú baviť. Nájdete tam užitočné videá s vysvetlením gramatiky, frázových slovies alebo ďalších jazykových javov. Výborné videá nájdete napríklad na BBC Learning English, a osobne mám veľmi rada kanál Learning English with TV Series. Učíte sa tak slovíčka a frázy na zábavných scénkach zo seriálov. 

TED Talks. Ak mám čas a chuť sa zároveň inšpirovať zaujímavými myšlienkami, pozriem si video z TedTalks. Nájdete tu príspevky snáď k akejkoľvek téme, v podaní kvalitných speakrov, videá majú titulky v mnohých jazykoch a môžete si stiahnuť aj prepisy textov. Na učenie jazyka sú TED Talks naozaj skvelé.

Vyskúšajte aplikáciu. Aplikácia na učenie cudzieho jazyka môže byť ďalší dobrý spôsob, ako si udržať disciplínu v učení. Zrejme najznámejšou je aplikácia Duolingo, ktorá vás bude jazyk učiť zábavnou formou podľa úrovne, akú si zvolíte. Ďalšie appky sú napríklad Rosetta, Babbel alebo Fun Easy Learn. Treba vyskúšať, čo vám vyhovuje a najmä vás motivuje.

Prihláste sa na konverzačnú hodinu. Jedna z najlepších vecí, akú môžete pre seba na materskej urobiť. Dnes už viete nájsť kurzy, na ktoré môžete prísť aj s dieťatkom, aj keď sústredenie na učenie jazyka je prirodzene v prítomnosti bábätka nižšie. Ak je už dieťatko väčšie, lepšou voľbou môže byť večerný kurz. V Happy Stupava nájdete kurzy s 90-minútovými lekciami v pondelok a vo štvrtok. Okrem konverzácie, zlepšovania slovnej zásoby a opakovania anglickej gramatiky je benefitom kurzu dobrá nálada a aj nové priateľstvá. 

Autorka textu je zároveň lektorkou kurzu Konverzačná angličtina: Jana Čikelová

publikované: 17. 01. 2020

Naše webové stránky používajú cookies a uchovávajú Vašu IP adresu. Viac informácií nájdete tu.