Ako si neublížiť pri cvičení?

Ak už cvičíte pilates, jogu alebo aj iné cvičenia na podložke, vyvarujte sa najbežnejších chýb, aby ste si nesprávnym prevedením neublížili, ale aby Vám pohyb priniesol úžitok.

joga_mala_02.jpg

1. Rešpektujte svoje možnosti. Každé telo, a dokonca aj v každý deň, má rozdielne vnímanie záťaže a tak bez ohľadu na to, či skupina v ktorej cvičíte, robí viac opakovaní alebo náročnejšie prevedenie pozície, nájdite si vlastný rozsah a vlastné tempo pre správny účinok cviku. Varovným signálom je ostrá, pichľavá bolesť, v takom prípade treba zmeniť nastavenie tela alebo ubrať z výkonu. 

2. Majte trpezlivosť v budovaní kondície. Tak ako na všetko, aj na pravidelný pohyb a zvýšenú záťaž, si organizmus musí zvykať a zmeny nie sú viditeľné okamžite. Postupujte krok za krokom, pretože športové zranenia vám dobrý pocit z pohybu neprinesú. 

3. Pravidelnosť pomáha predchádzať úrazom. Vyčleňte si presný deň a čas na svoju jogu, pilates alebo aj iný pohyb, aby si telo aj hlava zvykli a naladili sa na aktivitu. Pri nepravidelnom cvičení je ťažšie odhadnúť mieru záťaže a tak je vyšší predpoklad pre zranenie. 

4. Nikdy necvičte chorí. Aj vznikajúce viróza alebo doznievajúca choroba môžu znížiť kondíciu a naviac predĺžia dobu potrebnú na vyliečenie. Buďte k svojmu telu láskaví a doprajte mu čas na zotavenie. 

5. Regenerujte. V závere každej aktivity venujte pár minút dôkladnému natiahnutiu svalov, upokojeniu dychu a ak sa dá, aj krátkemu oddychu. Na lekciách online jogy aj pilatesu je relaxácia v závere samozrejmosťou, pri ďalších aktivitách je však také krátke zastavenie rovnako dôležité, preto si doprajte niekoľko nádychov a výdychov v pokojnom tempe a až potom sa zodvihnite z podložky. 

6. Postarajte sa o svoje telesné pohodlie. Po aktivite sa snažte čím skôr osprchovať a prezliecť do suchého odevu, pretože tým predchádzate tzv. seknutiu, čo sa často stáva presne pre to, že zohriate telo, v mokrom oblečení, ofúkne studený vzduch z otvoreného okna alebo klimatizácie. 

7. Hydratujte. Počas jogy sa piť neodporúča, keďže teplo je pre jogu žiadané, ale možno ani počas pilatesu alebo iných aktivít sa za celú hodinu ani raz nenapijete. Pamätajte na to a v závere aktivity si doprajte väčšie množstvo vody alebo minerálky, aby ste nielen nahradili vypotené tekutiny, ale aj preto, aby ste predišli migréne. 

TIP PRE DOBRÝ POCIT: Doprajte si odpočinok. Nevyčítajte si, ak niekedy svoju lekciu vynecháte, pretože máte iný program, alebo ste jednoducho príliš unavení na cvičenie. Každý to tak niekedy má a je to v poriadku, svoj čas mimo podložky si užite. Pridať sa môžete opäť vtedy, keď budete na cvičenie naladení. 

Vyberte si svoju lekciu jogy alebo pilatesu a pridajte sa: www.happyplus.sk 
 

publikované: 12. 03. 2021

Naše webové stránky používajú cookies a uchovávajú Vašu IP adresu. Viac informácií nájdete tu.